Openbaar vervoer

Oké, u heeft uw stedentrip naar Berlijn al geboekt en weet ook al in welke accommodatie u zult verblijven. Dan is het handig om te weten hoe het openbaar vervoer in Berlijn geregeld is. Hieronder vindt u meer informatie en handige tips.

Het openbaar vervoer in Berlijn is veilig, relatief goedkoop en prima geregeld. Verder is elke hoek van Berlijn uitstekend met het openbaar vervoer te bereiken. Het handigst zijn de U-Bahn en de S-Bahn. De S-Bahn rijdt voornamelijk boven de grond, terwijl de U-Bahn meest ondergronds zal rijden. U vindt de U en de S-Bahn door de bordjes U en S te volgen.

Wanneer u tijdens uw stedentrip Berlijn geen gebruik wilt maken van de U en de S-Bahn, dan rijden er voor u gemak overal taxi's, bussen en trams. Een behoorlijke rit van ongeveer een half uur met een taxi in Berlijn, kost u +/- € 17,50.

Zones openbaar vervoer
De prijs van het openbaar vervoer is afhankelijk van de afstanden die u maakt. Berlijn is opgedeeld in 3 zones:

  1. Zone A, wanneer u binnen het centrum gebruik maakt van het openbaar vervoer.
  2. Zone B, betreft de buitenwijken van Berlijn (o.a. luchthaven Tegel)
  3. Zone C, zijn de steden en dorpen, die tegen Berlijn aanliggen (ook luchthaven Schöneveld).


Waarschijnlijk zult u tijdens uw stedentrip Berlijn voornamelijk reizen binnen zone A. Meer informatie en een kaart van het openbaar vervoer netwerk, vindt u hier. Ondanks dat u waarschijnlijk alleen binnen zone A reist, raden wij u aan om een dagkaart voor alle 3 de zones te kopen. Hiermee voorkomt u het risico, dat u een boete krijgt. En voor slechts € 0,50 meer dan een zone A-B-kaartje, kunt u dan naar alle plekjes in en net rond Berlijn reizen. De boete voor zwartrijden is € 40,-. Die kunt u toch leuker besteden tijdens uw stedentrip.

Kaartjes openbaar vervoer kopen
Wanneer u uw stedentrip in Berlijn bent gestart met de trein vanuit Nederland, dan komt u waarschijnlijk aan op een groot station zoals het Hauptbahnhof. Hier kunt u direct kaartjes voor het openbaar vervoer kopen. Kaartjes zijn op alle stations te koop, bij de klantenservice, maar ook in de automaten. U vindt deze vaak in de hallen van de stations, maar ook op de perrons.

Wanneer u eens stedentrip met uw (klein)kinderen heeft geboekt, let er dan op, dat kinderen tussen de 6 en 14 jaar met 20% korting mogen reizen. Deze kortingskaarten kunt ook in de automaten en de klantenservice kopen. Kinderen t/m 6 jaar reizen gratis met het openbaar vervoer. Uw kaartjes zijn overigens geldig voor: de U-Bahn, S-Bahn, bussen, trams, regionale treinen binnen Berlijn en de veerboten van de BVG.